ناترازی صندوقهای بازنشستگی در حال بلعیدن رشد اقتصادی کشور
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ وضعیت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری در گزارشی از مرکز پژوهشهای مجلس تشریح شده است؛ در این گزارش، وضعیت مالی صندوق بررسی و بر ناترازی آن و کسری شدید منابع مالی در برابر هزینههای آن تاکید شده است.
طبق اعلام مرکز پژوهشها، نسبت جایگزینی صندوق (تعداد شاغلان بیمه پرداز به تعداد مستمری بگیران) در انتهای پاییز سال ۱۴۰۲ به ۰.۴۸ رسیده که نشان میدهد به ازای هر یک بیمه پرداز، ۲ نفر مستمری بگیر وجود دارد. همچنین میانگین بیمه پردازی در این صندوق ۲۸ سال و میانگین مدت پرداخت مستمری ۲۹ سال است. این عوامل و برخی دیگر باعث ناترازی صندوق شده به طوری که از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۰ همواره بیش از ۶۰ درصد منابع صندوق، از محل منابع عمومی بودجه دولت تأمین شده است.
در ادبیات رایج علم اقتصاد، ناترازیهای مختلف در نهایت موجب بروز تورم میشود. در همین مورد، ناترازی صندوقهای بازنشستگی باعث تشدید انتشار پول و در نهایت تشدید تورم خواهد شد. گزارش مرکز پژوهشها، اما از اثر دیگر این ناترازی حکایت دارد. این گزارش نشان میدهد ناترازی صندوق بازنشستگی کشور باعث کاهش سرمایه گذاری این صندوق شده که همین موضوع در ادامه باعث کم شدن رشد اقتصادی میشود.
بررسیهای بازوی پژوهشی مجلس نشان میدهد نسبت سود تقسیمی به سود خالص در شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشور به بالای ۹۰ درصد در سال ۱۴۰۰ رسیده است. این وضعیت نشان میدهد صندوق بازنشستگی کشوری برای تامین هزینههای خود، تقریبا تمام سود بدست آمده از سرمایه گذاریهای خود را برای پرداخت مستمری بازنشستگان برداشت میکند.
خروج سرمایه نقدی از بنگاههای زیرمجموعه صندوق بازنشستگی کشوری در بلندمدت باعث تضعیف این بنگاهها به دلیل از بین رفتن فرصت سرمایه گذاری مجدد و در نهایت تضعیف بخش حقیقی اقتصاد میشود. به بیان دیگر، ناترازی صندوق بازنشستگی کشوری سبب شده مدیران این صندوق برای تامین هزینه پرداخت مستمری بازنشستگان، ناچار به کاهش سرمایه گذاری شوند که این مسئله به افت نرخ تشکیل سرمایه در اقتصاد و تضعیف بنیه اقتصادی کشور میانجامد.